landslaget liten NNHSlogo
No events

Opprinnelse:

Nordlandshest/lyngshest er en av de tre nasjonale norske raser av meget gammel opprinnelse. Den første, kjente og dokumenterte utstilling hvor lyngshest var stilt, var i 1898 på Lyngseidet i Troms. På 1930 tallet ble det satt i gang organisert avl av rasen. Da var populasjonen lokalisert til de nordligste fylker med hovedtyngde langs Lyngenfjorden i Troms.
På grunn av krigen og mekaniseringen i jordbruket, gikk rasen sterkt tilbake. På 60-tallet var den fortsatt utrydningstruet. Stambok nr. 1 ble gitt ut i 1969.

Rasen er ikke lenger ansett som utdøende, men på grunn av begrenset genmateriale og et ønske om å bevare rasens særpreg uten innkryssing av andre raser, kreves strukturert og målbevisst avlsarbeid for å oppnå avlsframgang.

Nordlandshest/lyngshest er inkludert på FAOs liste over utrydningstruede raser med status "utrydningstruet – vedlikeholdt" (FAO,2000)

Bruksområde:

Nordlandshest/lyngshest har alltid hatt et allsidig bruksområde. Hesten var tidligere brukt til all slags gårdsarbeid og som skyss- og ridehest.

Den er en allsidig hest alle i familien kan bruke og er sterk nok til å bære en voksen rytter og høvelig i størrelse og lynne også til barn og ungdom. Den er en velegna konkurransehest i alle vanlige disipliner innenfor ridning og kjøring, og er også godt egna til turridning og kløving.

Farger:

Rød: Den mest vanlige fargen som nesten halvparten av hestene har. Rød kropp med man og hale i samme farge eller lysere/hvit.

Svart: Hele hesten er svart, men kan ha brunskjær på kroppen og enkelte lysere hår i man og hale.

Brun: Brun kropp fra lysbrun til mørkbrun nesten svart med svart man og hale og svart nederst på beina.

Gul: Gul kropp og hvit man og hale.

Borket: Gul eller gulbrun kropp med svart man og hale og svart nederst på beina.

Sølvsvart: Grå, sjokoladebrun eller leverrød kropp med man og hale i samme farge eller lysere/hvit.

Sølvbrun: Brun kropp med grå, leverrød, lys eller hvit man og hale. Gråbrun nederst på beina.

Sølvborket: Gulhvit kropp, grå, leverrød, lys eller hvit man og hale. Gråbrun nederst på beina.

Skimmel: Skimlete hester av denne rasen er avblekbare skimler. Konstantskimler finnes ikke. Føllene blir født med en av grunnfargene over og bleker gradvis av og kan med årene bli helt hvite. Det kan være vanskelig å bestemme grunnfargen hvis man ikke har sett hesten som føll.

Blåøyd hvit: Denne fargen er ikke ønsket på rasen, men kan forekomme hvis man parrer f. eks. en gul og en borket hest. Blåøyd hvite hester blir registrerte og det er lov å avle på slike hopper, men de premieres ikke på utstilling.

Farger som ikke forekommer i rasen: Blakk (viltfarge), konstantskimmel, flekker, prikker, champagne farge.

Avlsorganisasjon:
Landslaget for nordlandshest/lyngshest

Bli medlem

Nyhetsarkiv
Logg inn  
Webdesign: Bjerkli Bilde&Design • Nettløsning: Jørn Holm