Tekst: Hilde Estensen og Grete H.M. Jørgensen

Avlsutvalget har helt siden 2018 jobbet med å utvikle og drifte et prosjekt som har som formål å samle gener fra alle avlsdyktige individer av rasen nordlandshest/lyngshest. Genbanken skal brukes til å kartlegge flere aktuelle genetiske lidelser og defekter iht. handlingsplanens kapittel 3.4. Målet er å samle blod fra 1000 hester. Prosjektet ble tidligere omtalt under arbeidstittelen «blodbankprosjektet» siden genene samles inn i form av blodprøver. Men nå ser vi behovet for å endre navn til «genbankprosjektet». 

En genbank for fremtidig forskning
Prosjektet eies av Landslaget for Nordlandshest/Lyngshest og all eventuell forskning med bruk av gener fra genbanken skal godkjennes av landslaget. Egenskaper og lidelser som det er ønskelig at det blir forsket på er for eksempel effekter av oppkonsentrering av store avtegn, sommereksem og patellaopphaking. Når genmaterialet først er samlet inn vil det være mulig å forske på andre lidelser og egenskaper i rasen også. Det vil også være mulig å se på graden av slektskap i rasen. I dag beregnes det ut fra kjent slektskap ut fra stamtavler og historisk kunnskap, men genetisk slektskap kan avvike betraktelig fra disse beregningene. Slike undersøkelser er gjort i en rekke hunderaser og gir mye nyttig informasjon som kan brukes i det videre avlsarbeidet.

Trenger flere hester genbanken
Per 31.08.2023 var det samlet inn blod fra 387 hester. Vi har godkjenning gjennom forsøksdyrutvalget FOTS til å ta prøver av inntil 1000 hester og vi ønsker jo selvfølgelig å få inn et så bredt genmateriale som mulig. Vi trenger altså mange flere prøver!

Vi ønsker særlig prøver fra hester med avtegn, sommereksem og/eller patellaopphaking, så dere som har hester med en eller flere av disse egenskapene oppfordres ekstra til å få sendt inn prøver. 

Alle føll født i 2022 og 2023 skal ha fått tilsendt prøvetakingsutstyr sammen med registreringspapirer eller pass. Vi håper alle som har fått dette passer på at prøvene blir tatt og sendt inn. Men alle hester er interessante å få prøver av, så vi oppfordrer alle medlemmer til å sende inn prøver av hestene sine.

Hvordan få tatt prøver av min hest?
Vi har alliert oss med veterinærer rundt om i landet som har gjort jobben med prøvetaking og innsending på dugnad. Det setter vi utrolig stor pris på! Uten deres innsats hadde dette vært vanskelig. Vi sender derfor ut prøvepakker til veterinærer som har sagt seg villige til å bidra og med deres hjelp har det også blitt samlet inn prøver på utstillinger rundt omkring i landet.

Spørsmål? 
Lurer du på om din hest er en av dem som det allerede har blitt tatt prøve av? Mangler dere prøvetakingsutstyr? Eller andre spørsmål? Kontakt Hilde Estensen på e-post: hestensen@hotmail.com.

Takk!
Avlsutvalget ønsker med dette å takke alle som har bidratt så langt med innsamlingen av blodprøvene til genbanken. Det gode arbeidet fortsetter. Alle som vil og kan får bli med!