landslaget liten NNHSlogo
No events

2017

Tid Hva skjer Hvor kontakt
uke 9 Aktivitetsuke Nasjonalt senter Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
21.03. Foredrag om foring v/vet. Kristin Brækken Nasjonalt senter Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
8.-9. april F.U. - Utstillingsforberedende og miljøtrening Nasjonalt senter  

 

 

2015

REISASKEID 

Historiens første Reisaskeid ble holdt lørdag 12.september 2015 på Nordreisa hestesenter på Storslett. Arrangementet var et samarbeid mellom Alslaget for Lyngshest i Troms og Nordreisa rideklubb. Været var upåklagelig, og stemninga god.

Det ble avholdt leieklasse, Lett Klasse ridning og Vanskelig klasse ridning med til sammen 22 starter!. Kjøreklassene ble avlyst pga få påmeldte. 

Reisaskeid mester senior ble John-Geir Austvik på Reisa Borken og Reisaskeid mester junior ble Karoline Pettersen Gaare på Dalumsvinni. Prisen ble gitt på bakgrunn av jevnt god prestasjon som viste hesten som arbeidsvillig og lettridd i begge klasser. 

Resultater

Reisaskeid mestere

Reisaskeidmestere!

 

Elisabeth og Holmen Birk 01

Elisabeth Kjæreng og Holmen Birk

 

Geirmund Vik på Reisa Rein

Geirmund Vik og Reisa Rein

 

REGLER FOR SKEID FOR NORDLANDSHEST/LYNGSHEST

Her er reglene for Skeid med dømmeskjemaer og dommerveiledning. Dømmeskjema ri/leie og Dømmeskjema kjøre/tømmekjøreSe mer om Skeid under knappen "Signaturaktivitet" på hovedsiden her

Signatiuraktivitet

 

 

 

LYNGSHESTDAGAN 28. - 30. august på Nord-Norsk hestsenter med hoppe- vallak- og unghestutstilling.

Gratulerer til alle vinnere og deltakere på Lyngshestdagan 2015. En ekstra gratulasjon til Maren Elisa Liland Ouren og Nor Prins som Lyngshestmester junior 2015 og Maria Horn Ellingsen og Oksnes Røder som Lyngshestmester senior 2015. Gratulasjoner også til Maren Elisa Liland Ouren og Lilands Davit Cavarri som Lyngsskeidmester junior og Heidi Elvebo og Garp som Lyngsskeidmester senior.

Resultatlister finner du her.

Takk til alle medvirkende, publikum og medhjelpere som gjorde dagene til en flott og minnerik opplevelse.

Vel møtt til neste år!

Bilde Lyngshestmestere 2015

 

 

STIMULERING TIL DELTAKELSE PÅ NRYF KONKURRANSER

Alslaget for Lyngshest i Troms ønsker å stimulere til at flere starter med Lyngshest på NRYF konkurranser. Vi gir økonomisk støtte til de som deltar på ordinære NRYF stevner etter nærmere angitt regelverk.

Premiering på KM: Vi ønsker å gjøre stas på de som starter på kretsmesterskap og premierer derfor beste Lyngshest under KM i dressur og sprang i Troms 2015.

 

 

 

 

 

2014

Lyngshestdagan blir som vanlig i forbindelse med hoppe- vallak og unghestutstillinga. I år er den 12. - 14. september. Vi arrangerer trav, galopp og monté, LyngsSkeid og sannsynligvis kjøreøvelser etter NRYF sitt regelverk i smarbeid med Hålogalandskuskene tenker vi. Når det gjelder sprang- og dressur ønsker vi å premiere ekvipasjer som er ute og starter i ordinære stevner ved at resultatene som oppnårs går inn i en cup som premieres for eksempel under LYngshestdagan. Reglement for cup kommer.

Vi støtter fortsatt ekvipasjer som starter ordinære NRYF-stevner etter nærmere angitt regelverk.

Et Fokus Unghest-kurs til 12. - 13. april

Kurset i mars blei vellykka og vi som var med ville gjerne ha et kurs til, helst før hingsteutstillinga i mai. Vi har også fått noen henvendelser fra andre som gjerne ønsker kurs, så her kommer det:

Alslaget arrangerer et Fokus Unghest-kurs med miljøtrening og innkjøring/forberedelse til kjøring på utstilling som hovedtema, men kurset er åpent for alle unghester som trenger leietemming, tømmekjøring og innkjøring.

Påmelding til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kurslærere: Christine Borch, Geirmund Vik og Øystein Fredriksen

Deltakeravgift for en av de tre norska rasene og samtidig eier/bruker medlem av alslaget eller annet lokallag for de tre norske rasene: 300,-. For andre raser/ikke medlemmer: 650,-

Oppstalling kan avtales med Nordreisa Rideklubb

Overnatting:

Reisafjord hotell, Henriksens gjestestue

 

Fokus Unghestkurs på Nordreisa rideklubb 21. - 23. mars 2014:

Flinke hester og folk - og et trivelig og nyttig kurs!!

Alslaget arrangerer Fokus Unghest-kurs: modul innkjøring, men vi tar i mot alle unghester som ikke er innkjørt fra leietemming og opp til unghester under innkjøring. Det blir ikke et kjørekurs , men skulle noen ha en hest som er så fersk som kjørehest at kjøring bør foregå med flere folk tilstede er det ok.

Påmelding til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kurslærere: Christine Borch, Geirmund Vik og Øystein Fredriksen.

Deltakeravgift for en av de tre norske rasene og samtidig eier/bruker medlem av alslaget eller annet lokallag for de tre norske rasene: 300,-. For andre raser/ikke medlemmer: 650,-.

Velkommen på kurs!


2013

Hoppeutstilling og Lyngshestdagan

Gratulerer alle vinnere og deltakere, gratulerer til absolutt alle dere som var med og gjorde helga fantastisk!

Her er resultatene fra Lyngshestdagan 2013 - de 10. i rekka.

Her ligger resultatene fra terrengritt lett testversjon

CanutteMattis

 

 

 

 

 

 

Yngvild Jacobsen og Gudmundgaard Mattis og Elveskog Canutte under Signaturaktivitet Fri dressur
(begge foto: Ida Bugjerde)

NNHS vil utrope "Beste brukshest" her på Rimfakse og dekken ettersendt til verdige vinnere - det blei rett og slett glemt i all aktiviteten! - NNHS beklager så mye!

Helga ligger bak oss - og igjen må jeg si at det sterkeste inntrykket jeg sitter igjen med er: så fantastisk trivelig; for et flott miljø, for en arbeidsinnsats, fantastisk kompetanse og entusiasme! og i fokus for dette: LYNGSHESTEN. Den fortjener alt dette engasjementet, idealismen og stoltheten - det er grunnlaget for arbeidet vi gjør alle sammen.

Jeg har lyst til å sitere speakerinfo jeg fikk fra Kaja Hagtvedt om Wiiks Vegard, hun beskriver veldig godt lyngshesten syns jeg: "Vegard brukse nå i rideskolen på Stall Kjærnes på Storsteinnes. Tidligere brukt mye som sprangponni. Vegard er en SUPER ponni som gir alt. Han ser liten og søt ut, men er tøff som en okse på sprangbanen! Vegard er BEST"

VegardKaja Hagtvedt og Wiiks Vegard Foto: Yngvild Jacobsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så litt om signaturaktiviteten (og kom veldig gjerne med forslag til et bedre ord!)

Veslebiri

Veslebiri og Catharina Boholm prøver ut signaturaktivitet og passerer presenning (Foto Renate Boholm)

Dette var første gang vi prøvde ut aktiviteten: og heldigvis så blei folk med. Vi er i en utviklingsfase og trenger at dere er med - vi fikk masse nyttige erfaringer i løpet av helga og mange konstruktive innspill. Jeg skal forsøke å få med alt inn i evalueringa, men send gjerne konstruktive innspill på e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

For det første; det så ut til at deltagerne, både folk og hester, og publikum hadde det artig og trivelig. Det er faktisk det aller viktigste!! For det andre; både unge og eldre både folk og hester deltok. For det tredje tror jeg at vi på sikt også kan bruke resultatene i avlsarbeidet - dette sier en del om hestenes bruksegenskaper og lynne. Alt dette er aldeles strålende.

Så er det noen viktige endringer som må til; vi må lage et annet bedømmingssystem, slik at ikke fart premieres på langt nær så mye, passering av hindere på rett måte må telle mye mer ! For det andre må vi lage et system hvor juniorene kommer tydeligere fram. En del av dette er helt åpenbart øvelser som trenger erfarne kusker og ryttere, slik at prestasjonene til juniorene er mye større enn resultatlista tilsier. Dette og mye mer vil vi gjøre noe med! Det er sikkert mye mer som må endres - så kom med innspill!

NNHS og alslaget var ikke bare vertsskap for Lyngshestdagan og hoppe- unghest- og vallakutstillinga denne helga. Vi hadde både besøk av Irene Lange Nordahl som er stortingspolitiker fra Troms og to gjester fra Landbruksdepartementet. De besøkende var imponert over hesten vår og over miljøet vårt. Det var veldig hyggelig og viktig! Lenke til Nordlys.no ligger her.

RøderOksnes Røder (Foto: Yngvild Jacobsen)

 

 

 

Resultater Lyngshestdagan 2013

Rytter/kuskemelding 4.7.13

Ekvipasjeliste per 03.07.2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012

Resultater fra Lyngshestdagan 2012 finner du her. Omtale av lyngshestdagan på hest.no finner du her

Hoppe- og unghestutstillinga blir 8. september. Samme helg: 7. - 9. september arrangeres det også Lyngshestdaga og vi vil prøve ut signaturaktiviteter for vår rase. Info om signaturaktiviteter finner du her

Liinikko

Christine Sandelin og Liinikko

 

Fokus Unghestkurs i Reisa april 2012

Se et lite referat her

 

Oksnes Inka                                                           Elveskog CanutteHØSTEN 2011 - VINTEREN 2012

Invitasjon til Fokus Unghestkurs 13. - 15. april i Nordreisa ligger her. Instruktør Heidi Elvebo.

Etter en travel sommer og høst med utstillinger, Lyngshestdaga og NM, samt testløype for åringer er neste planlagte aktivitet Fokus Unghestkurs i Tromsø-området på nyåret 2012.

NM 2011 I SKIEN

Troms deltok med 10 hester og et 30-talls folk i alle aldere og satte gulfarge på arrangementet. Dessuten fikk vi med oss begge vinnerne hjem. Med andre ord; Troms hadde både junior og senior-vinnerne! Fullstendig resultatliste og masse flotte bilder ligger under Telemark/Vestfold sine sider.

                                              

Rekruttering er viktig, og tidlig krøkes....her er Hildegunn 1,5 år   Det er varmt i Skien NM helgen

 

En del av NM delegasjonen:

Tromsdelegasjonen

Her er alle aldersgrupper representert!  

Klokken 00.11 27 juli: (natt til onsdag)
-tikket følgende melding inn fra Ellinor:  "da va hestan vel på plass og lossa av på beite.Hingstan i luftegård hos Heidi. Du verden som de har styrt for å gjøre det bra for oss. Vi e et fint gjeng, både folk og fe, vi glede oss og skal få det trivelig!" 

I Trøndelag var det hvilepause over natten for hester og folk.
Hestene skulle stå på Jørum Gård, og de tobeinte i følget skulle losjeres i en leilighet et par mil unna.
Men på Jørum Gård var gjestfriheten stor - der inviterte de like greit de tobeinte til å overnatte på gården, for de hadde jo en kjellerstue, om det var greit?
Slitne sjåfører og passasjerer kunne tusle rett inn for å hvile, og om morgenen ble de også servert frokost!

En stor takk til Jørum Gård for gjestfrihet og omtanke! Hit var det godt å komme - for 2 og 4 beinte!

Og her er transporten atter en gang klar for avreise tirsdag morgen:
Dyretransport  

Troms er underveis til Skien og NM for N/L hest!

Dyretransport 2

Denne turen ville ikke vært mulig uten Steve Strøm Dyretransport - en stor takk til ham!

I transporten står følgende hester: Oldervik Far, Valsborg Fjaler, Elveskog Canepa, Eliasnes Sofus, Reisa Rein, Reisa Livli,
Trollvik Bjarke, Yme, Lauksletta Silvi, Holmesletta Balder,Waltenberg Jard.

Legg merke til at selve transporten har en henger i tillegg bakpå! Ved siden av transporten står Fias bil, hun kjører følgebil.

Bildet er tatt på fergeleiet Skarberget ca kl 11.00 mandag morgen 25 juli.  Telemark - nå er vi underveis! Vi gleder oss!

 

LYNGSHESTDAGAN 2011; NOK ET VELDIG BRA ARRANGEMENT!

Takk for bilder. Fotogalleriet er oppdatert, se her

Wennja og Kim i storslag i år og

Nord-Norsk Hestesenter og Alslaget for lyngshest i Troms har igjen dratt i havn trivelige, skikkelige konkurransedager. Nytt av året var et krav om at alle deltakere måtte ha med en hjelper eller bidra med egen innsats for å få avvikla arrangementet. Dette fungerte veldig bra ! Takk alle sammen ! Det legges ned en betydelig dugnadsinnsat i forkant og underveis i et slikt arrangement i alt fra å ta imot innmelding, lage startlister, klargjøring av senteret med utstyr til alle greiner, kiosk med mat til oss alle, dømming av konkurranser, planlegging og oppsetting av baner osv., og uten denne innsatsen ville vi ikke ha noen egen konkurranse-arena for hesterasen vår ! En slik arena for både å bygge kompetanse, konkurrere og bygge et kompetent og trivelig miljø for hesterasen, spesielt i opprinnelses-området for rasen tror jeg er av uvurderlig betydning. Igjen; takk alle som gjør det mulig for oss å ha sånne helger for og med lyngshesten i landsdelen hesten kommer fra !

3. beste brukshest; Laukslettas Silvi

Som leder i alslaget i Troms gleder det meg veldig at vi har så mange virkelig gode ekvipasjer i landsdelen, både i Troms og Nordland. Vi har mye kompetanse som har sin hesteinteresse hos lyngshesten. Vi har mange med solid formell kompetanse som for eksempel dommere (både i eksteriør- og bruksprøver og konkurranser), ridelærere, stallmestere, kjørelærere og vi har mange som har solid hestekunnskap og hesterfaring både med ulik bruk og i avl. Dette er gull verd !

Geirmund Vik og Reisa Livli i monté

Lyngshestdagan var en fornøyelse å få være en del av i år også; velstelte, veloppdragne, gode hester, rolig, trivelig miljø, en fin blanding av unge og voksne og rimelig høyt nivå. Her var mange, mange flere vinnere enn de som gikk til topps i de ulike klassene. Gratulerer alle sammen og igjen; takk til alle som er med og bidrar for lyngshesten både under Lyngshestdagan og gjennom hele året forøvrig! 

Nordlistjerna i presisjonskjøring

Birgit D. Nielsen

LYNGSHESTDAGAN 2011 går av stabelen 1-3 juli ved Nord-Norsk Hestesenter.

Tidsplan og arbeidslister fredag 1 juli
Tidsplan og arbeidslister lørdag 2 juli

Dressurprogram ridning

Dressurprogram kjøring  NB: det er dressurprogrammet INNENDØRS for 20 x 60 bane som gjelder.

(med forbehold om endringer) Tidsplan søndag under utarbeidelse. Totalt er det 29 ulike ekvipasjer påmeldt. Vi ber alle sjekke arbeidslistene, og minner om at alle deltakere hjelper til lørdag kveld med oppsett av baner til søndag. Arbeidsliste for søndag 3 juli underveis.

Hvis du lurer på noe, eller har oppdaget feil: ta kontakt med Kristin: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Vi gleder oss! Velkommen!

Program for Lyngshestdagan


Du må være medlem av ett av lokallagene tilsluttet Landslaget  for å delta under Lyngshestdagan. Oversikt over lokallag finner du på forsiden Rimfakse.

Merk at vi ber om at hver ekvipasje skriver ned seg selv og/eller en medhjelper angående hva du/de kan hjelpe til med under dagan. Dvs som mannskap på banene, startere, tidtakere, skrivere og lignende. Vi ser oss nødt til å følge samme praksis som en del andre lag/organisasjoner gjør - det er svært arbeidskrevende å arrangere konkurranser og aktivitet - men dersom alle bidrar med litt hver, blir det straks enklere!  Vi ber om at alle deltakere tenker gjennom hva de kan gjøre. Selv om man starter, kan man bidra i klasser man ikke starter i feks, eller være med å bygge baner ol. Deltakerene blir ført opp på arbeidslister utenom klasser de starter.

Kristin Sundstrøm, aktivitetetsleder Alslaget.


Vi ønsker velkommen til spennende dager ved Nord-Norsk Hestesenter!

Aktivitetsansvarlig

Det velges en aktivitetsansvarlig i styret hvert år. I 2011 er Kristin Sundstrøm vår aktivitetsansvarlige. I vårt område er vi så heldige at lyngshesten brukes på lik linje med andre hesteraser i de ulike aktivitetene som bedrives. Vi har også Nord-Norsk Hestesenter som arrangerer flere lyngshestsamlinger samt de årlige Lyngshestdagan. Behovet for at alslaget skal arrangere egne lyngshestaktiviteter er derfor ikke så stort, men vi ønsker å tilby mange unghestkurs med støtte fra Fokus Unghest.

Merk dere følgende arrangementer:

NM-trening på Gudmundgaard 11. - 12. juni

Lyngshestdagan 1. - 3. juli på NNHS

NM i Skien 29. - 31. juli

Hoppe- og unghestutstilling 2. - 3. september med Fokus Unghest arrangementer

Følg med på NNHS sin hjemmeside; masse spennende kurs !

Har du behov for hjelp før utstilling; kontakt en i styret så skal vi gjøre vårt beste for å formidle kontakt til noen som eventuelt kan hjelpe til og informere om hva som foregår på en utstilling. 

 

Vellykka Fokus Unghestkurs i Reisa 13. - 15. april

 

Føllmønstring 30. oktober i Nordreisa 

Vi arrangerer føllmønstring i Nordreisa lørdag 30. oktober 1100 - 1600. Føllene vil bli vist for eksteriørdommer Gunn Grønås og Inger Gåre (aspirant). Heidi Elvebo som er bruksprøvedommer vil også være tilstede og kan se på hvor håndterbare og samarbeidsvillige føllene er og hvordan de reagerer på ukjente opplevelser og gjenstander.

Vi planlegger også å slippe føllene sammen i ridehallen for å se hvordan de oppfører seg og hvordan de beveger seg.

Vi vil ha veterinær tilstede som kan ta hårprøve og sette inn chip på føllene dersom eieren har fått tilsendt det nødvendige fra Norsk Hestesenter. Veterinæren kan også vaksinere føllene.

Vi vil gjerne også få til litt faglig og sosialt på kvelden. Det er avhengig av at vi får vite tidlig (innen 5. oktober) hvor mange som trenger oppstalling og hva slags oppstalling som trengs (ute/stall/spilt/boks), så må vi se hva vi kan oppdrive av plasser.

Høres dette spennende ut? Ta kontakt for mer opplysniger og påmelding; Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller 918 91578

Kurset arrangeres med støtte fra Storslett nasjonalparklandsby

         

Marit Nordli på Waltenberg Jard holdt nesten følge med Yme, det skilte 2 tideler på 800 meter

RESULTATER LYNGSHESTDAGAN 2010

Se bilder på NNHS sine sider; her

BESTE BRUKSHESTER 2010:

Laukslettas Silvi

Eliasnes Sofus

Waltenberg Jard

LD 1 dressur:
1: Yngvild Jacobsen / Laukslettas Silvi 179 poeng / 74,58 %
2: Amalie Hansen / Eriklias Stallgubben 173 poeng / 72,08 %
3: Miriam Waltenberg / Wiljar 149 poeng / 62,08 %

LC 1 dressur senior:
1: Øystein Fredriksen / Trollvik Bjarke 149 poeng / 59,6 %
2: Birgit Nilsen / Reisa Rein 127 poeng 50,8 %
Julia Virkkala / Strandas Kiara 127 poeng / 50.8 %

LC 1 dressur junior:
1: Annfrid Jacobsen / Laukslettas Silvi 164 poeng / 65,6 %
2: Lene Anderssen / Wennja 154 poeng / 61,6 %
3: Katharina Ballovarre / Cæsar 148 poeng / 59,2%
4: Saskia Gout / Marte 144 poeng / 57,6 %
5. Sigrid Halvorsen / Nordli Stjerna 139 poeng/ 55,6%
6:Jenny Slettli / Viken Frøya 138 poeng / 55,2 %
7: Hanne Holmeslet / Balder 123 poeng / 49,2 %

LB dressur jr:
1: Caroline Hanssen / Zorro 150 poeng / 65,21 %

LB dressur sr:
Marit Nordli / Waltenberg Jard 149 poeng / 64,78 %
Marlene Horvli / Eliasnes Sofus 143 poeng / 62,17 %
Ida Ouren / Norprins 128 poeng / 55,65 %

Dressurkjøring:
Junior:
1: Annfrid Jacobsen/ Laukslettas Silvi 90 poeng
2 Sigrid Halvorsen / Nordli Stjerna 80
3 Katarina Ballovarre / Cæsar 79

Senior:
1: Ida Ouren / Norprins 102 poeng
2: Marlene Horvli / Eliasnes Sofus 101
3: Marit Nordli / Waltenberg Jard 97
4: Elisabeth Nilsen / Kita 95
5: Kim Skårn / Wennja 93
6:Birgit Nilsen /Reisa Rein 87
7: Øystein Fredriksen / Trollvik Bjarke 84
8: Anna Uhlving ( Icora Frost 71
9: Marit Holmeslet / Balder 66

Dressurkjøring spann:
1.Øystein Fredriksen / Trollvik Bjarke og Yme: (NL hest) 97
Leon Johansson / Ljoslilja og Senjas Martha (fjordhest) 95
Kjørte for bedømming : (starten utenfor klassen)
Tine Thomassen / Ville: 93
Therese Paulsen / Senjas Sander 85
Maria Ellingsen / Helgi 77
 

Monteløp:
Senior:
1: Icora Frost / Anna Uhlving: 3.12
2: Eliasnes Sofus / Marlene Horvli 3,46
Øvrige sr og jr disk pga galopp, men hadde tidene:
Yme: 3,04
Marte: 3,30
Jard: 3,46
Balder: 4,27

Brukshestløp i trav:
Junior:
1. Annfrid Jacobsen / Laukslettas Silvi 3.12
2. Sigrid Halvorsen / Nordli Stjerna 3.29
3. Katharina Ballovarre / Cæsar 4.03
Senior:
1. Øystein Fredriksen / Yme 2.19
2. Anna Uhlving / Icora Frost 3.11
3. Elisabeth Nilsen / Trollvik Bjarke 3.21
4. Kim Skårn / Wennja 3.33
5. Marlene Horvli / Eliasnes Sofus 3.45
 

Galoppløp:
Junior:
1. Hanne Holmeslet / Holmeslettas Balder 1.15
2. Caroline Hanssen / Zorro 1.17
3. Karianne Jacobsen / Laukslettas Silvi 1.30
4.Sigrid Halvorsen / Nordli Stjerna 1.31
5.Miriam Waltenberg / Wiljar 1.38
Amalie Hanssen / Eriklias Stallgubben (el) 1.51
 

Senior:
1.Øystein Fredriksen / Yme 1.10
2.Marit Nordli / Waltenberg Jard 1.12
3.Julia Virkkala / Strandas Kiara 1.16
4.Anna Uhlving /Icora Frost 1.27
5.Marlene Horvli / Eliasnes Sofus 1.33
Birgit Nilsen / Reisa Rein (el) 1.45
Kim Skårn / Wennja (tr)

Sprang :
LD:
Miriam Waltenberg / Wiljar 1.06.8 (Clear Round)
LC junior:
1. Hanne Holmeslet / Balder 0-47.1 0-24.9
2. Jenny Slettli / Viken Frøya 0-52.0 0-30.7
3. Amalie Hansen / Eriklias Stallgubben 0-56.1 0-34.7
4. Saskia Gout / Marte 4-55.4
5. Caroline Hanssen / Zorro 4-1.06.8
6. Annfrid Jacobsen / Laukslettas Silvi 8-1.18.7
7. Sigrid Halvorsen / Nordli Stjerna 17-1.18.7
8. Katharina Ballovarre / Cæsar 18-1.21.5
LC senior:
1. Anna Uhlving / Icora Frost 0-53.1 0-30.1
2. Ida Ouren / Norprins 0-55.9 0-30.5
3. Julia Virkkala / Strandas Kiara 0-49.6 4.32.7
4. Marit Nordli / Waltenberg Jard 0-52.9 4.36.3
5. Marlene Horvli / Eliasnes Sofus 0-1.02.4 4-38.0
6. Elisabeth Nilsen / Trollvik Bjarke 4-1.05.5
 

LB junior (feil og stil – deltager har fått bedømmingsskjema)

1. Amalie Hansen / Eriklias Stallgubben
2. Hanne Holmeslet / Balder
3.Caroline Hanssen / Zorro
4.Saskia Gout / Marte
LB senior (feil og stil – deltager har fått bedømmingsskjema)
1. Marlene Horvli / Eliasnes Sofus
2. Marit Nordli / Waltenberg Jard
3. Julia Virkkala / Strandas Kiara
4. Anna Uhlving / Icora Frost
5. Ida Ouren / Norprins
 

PRESISJONSKJØRING:
Enbet junior:
1. Sigrid Halvorsen / Nordli Stjerna 0-1.48.0 0-1.49.0
2. Annfrid Jacobsen / Laukslettas Silvi 3-1.32.6
3. Katharina Ballovarre / Cæsar 6-1.39.0
Enbet senior:
1. Kim Merete Sørmo Skårn / Wennja 0-1.42.4 0-14.0
2. Marlene Horvli / Eliasnes Sofus 0-1.33.5 8-1.43.0
3. Marit Nordli / Waltenberg Jard 3-1.38.0
4. Anna Uhlving / Icora Frost 6-1.35.0
5. Ida Ouren / Norprins 6-1.42.5
6. Øystein Fredriksen / Yme 9-1.36.0
7. Geirmund Vik / Reisa Rein 10-2.09.6
8. Elisabeth Nilsen / Trollvik Bjarke 12-1.27.3
9. Julia Virkkala / Strandas Kiara 17-1.40.0
Startet utenfor klassen:
Tine Thommassen / Ville: 3-1.44.5
Therese Paulsen / Senjas Sander: 3-1.45.7
Presisjonskjøring PAR:
1. Leon Johansson / Ljoslilja og Senjas Marta: 0-1.32.6 1.27.0
2. Øystein Fredriksen / Yme og Trollvik Bjarke: 3-1.42.2
 

    

Unghestkurs vinteren 2009/10

Innkjøringskurs/kurs før bruksprøve. Kursene arrangeres med støtte fra Fokus Unghest

 

Oldervika (utafor Tromsø) første halvdel av april

Kurslærer; Heidi Elvebo

Reisa

Etter en vinter med litt vanskelige treningsforhold er vårvinteren her med sol og lyse lange kvelder og gode forhold for trening, heldigvis, for hingstekåringa nærmer seg med stormskritt!

Rungadalens Sjarmør, Myrbakkens Hemi, Reisa Riddu og Reisa Svarten, alle 4 tre-års-hingster + 4-års hoppa Reisa Jubilea og welsh cob´en Viola på 2 år møttes til kurs hos Stall Reisa en vakker mars-helg.

Hester og instruktører var flinke og alt gikk strålende!

Se flere bilder på galleriet

 

Rapport fra Innkjøringskurs i Oldervika 23. – 24.01.2010

Til sammen 7 tobeinte og 6 firbeinte i forskjellig alder og på forskjellig nivå i utdanninga har vært på innkjøringskurs i Oldervika. Kursdeltakere i alderen 12 år til godt voksen har byttet på å håndtere 2 lyngshingster, 3 lyngshopper og 1 shettishoppe. Kurset har foregått ute i kjempefint vintervær. Føret var dessverre ikke det beste å jobbe på, men det var i alle fall bedre enn enkelte av hestene prøvde å påstå…

Siden 2-3 av kursdeltakerene hadde lite erfaring fra kjøring med hest, brukte vi litt tid med et par voksne innkjørte hester i forkant, slik at de fikk litt ”kjørefølelse” først.

Vi har ikke ridebane. De fleste av øvelsene ble derfor utført på hovedveien og en stor snuplass ved siden av. Dermed fikk vi selvfølgelig masse miljøtrening med på kjøpet; biler som passerte, arbeid/bråk fra kaia rett nedenfor, traktorer, og til og med en lastebil som kom og tømte rundballer rett ved siden av oss. Én av hoppene ble også trent uten føllet sitt for første gang. Kjempefin trening for alle sammen!

Spesielt hingstene viste fin framgang, men det var jo også de som var jobbet mest med på forhånd. Tau-sjeker, løs-sjeker og vogn; Nye elementer ble mottatt med stor ro, og begge hingstene ble forspent i løpet av helga. Første dagen måtte vi bruke veistikker av plast som erstatning for tre-sjeker, fordi disse var innelåst og vi fikk ikke tak i nøklene.. Men det gjorde ingenting. Plaststikkene lagde nemlig både annerledes og mer lyd, så det ble bare et ekstra moment i treningen  Hoppene viste også framgang. Noen av dem ble tømmekjørt for første gang. Dermed fikk vi med oss omtrent alle trinnene i prosessen, og det var jo artig.

Poiken i vogn for første gang

De som har vært med på innkjøring av unghester noen ganger vet jo at selve innlæringen kan være helt forskjellig fra hest til hest. For de ”nyinnvidde” ble det spesielt å se forskjellen på unghester av samme alder som er håndtert like mye/lite, men med helt forskjellig gemytt; Den ene så tilsynelatende ut til å surre rundt i sin egen verden til å begynne med, mens den andre sannsynligvis kunne vært forspent på første økta.. 12 år gamle Karoline og shettishoppa Lille Skrea så ut til å ha trent sammen over lang tid.

Heidi Elvebo har vært kursinstruktør, og både hester og kusker har lært masse i løpet av helga. Jeg har ikke deltatt på unghestkurs tidligere, men kommer nok både til å delta flere ganger og til å anbefale det til andre. For sikkerhets skyld har vi allerede planlagt nye kurs her hjemme hos oss 

Med forskjellige utgangspunkt og forskjellig mål med kurset blir selvfølgelig også tankene etterpå helt forskjellig; Noen kom for å få hjelp til innkjøring av egen hest, andre fordi de er nysgjerrig på dette med unghest.
Uansett; Vi har knyttet kontakter og vi har lært av hverandre. Vi vet også hvor vi kan hente hjelp, enten det dreier seg om generell kjørelære, oppdragelse av unghester, eller om vi har behov for ekstra mannskap til kjøretreningen. Den lokale kompetansen er styrket, og miljøet har fått et ”oppsving”. Det er bra, for miljøet er jo tross alt det viktigste!

Kirsti og Skogans Origo


Kirsti Altmann
 

Reportasje fra kurs i Nordreisa 12. og 13. desember hos Stall Reisa

Og det regna og det regna og dagen etter var det skøyteis på ridebanen…., men unghestkurs er helt topp likevel!

4 unghingster av rasen lyngshest, som snart skal vises på kåring, og to hopper av rasene welsh cob og welsh mountain, møttes til kurs utendørs midt i desember i Nordreisa.
Vanligvis er vi begunstiga med stabilt godt vintervær på denne tida, men da lørdagen opprant åpnet himmelens sluser seg og det var bare opphold da vi hadde innendørs lunsj både to- og firbeinte. Dagen gikk likevel veldig bra og i løpet av lørdagen var tre av de fire unghingstene forspent vogn og den fjerde var også kommet svært langt på sine fire korte arbeidsøkter.
De to hoppene viste framgang i tømmekjøring og alle 6 hestene som deltok på kurset konsentrerte seg etter hvert godt om sine arbeidsoppgaver på tross av mange forstyrrende elementer i form av ukjente hester til og med av motsatt kjønn, barnevogner og andre vogner, katter og hunder og fremmede folk og traktorer. Bra miljøtrening !
 

Dag to opprant med flott vær og speilholke overalt! Veivesenet sin strøsand, blei henta i store mengder og underlaget blei levelig for de skolause hesta og vi fikk gjort en god jobb med dem også denne dagen.

Geirmund Vik og Øystein Fredriksen delte på instruktøroppgavene den første dagen og arbeidet med innkjøringa blei gjort rolig og rutinert, uten uhell og med avslappa folk og hester etter hvert. Dag to kom Lola Folcke og både hester og kusker lærte masse og hadde gode opplevelser sammen!

Kursdeltakerne var kjempefornøyde og nye treningskvelder og Fokus Unghest-kurs blei straks avtalt!

Aud Elisabeth Brøderud og Rungadalens Sjarmør

Som deltaker i arbeidsgruppa til Fokus Unghest og deltaker på unghestkurs for første gang, må jeg si at jeg opplevde opplegget som veldig bra. Jeg tror vi er inne på noe svært riktig; vi stimulerer lokal kompetanse slik at det blir flere å spille på i oppdragelsen av unghest. Dersom prosjektet får midler i mange år vil det være en trygghet både for avlere og kjøpere av unghest at det alltid vil være unghest-kurs i nærheten hvor man kan finne et miljø og god hjelp i oppdragelsen av ungehstene.

Birgit Dorothea Nielsen
 

NM 2009 - se egen side

Alle føll født i 2010 inviteres med eller uten mor på føllmønstring i Nordreisa 30. oktober. Føllene vil få en eksteriørbedømming av Gunn Grønås og Inger Gåre. Føllene vil bli sluppet sammen i ridehallen ved Nordreisa Rideklubb hvor vi kan se på bevegelser og adferd. Heidi Elvebo som er bruksprøvedommer  vil forhåpentligvis også ha mulighet til å være tilstede. Vi kan forsøke å leie føllene forbi ukjente objekter og se hvordan de takler det - kanskje vi også kan se hvordan mødrene reagerer. Dersom noen har behov for å få satt inn chip og tatt hårprøver evt. også vaksinert føllene kan vi ha veterinærer til å gjøre dette på samlinga. Fokus Unghest har utarbeida en modul med innhold til en føllmønstring. Vi prøver å få til sosialt samvær også på kvelden.

Bli medlem

Nyhetsarkiv
Logg inn  
Webdesign: Bjerkli Bilde&Design • Nettløsning: Jørn Holm