Det nærmer seg årets hingstekåringer. Alle som har hingster som skal vises til kåring, må sjekke hingstens sølvstatus. Landslaget dekker kostnaden.


Slik gjør du

Hvis du er usikker på sølvstatus: 
Gå inn på nhest.no, søk opp din hest og se om sølvstatus er registrert.
Er du usikker kan du sende e-post til Norsk Hestesenter v/ avlskonsulent Cecilie Bråthen (Cecilie.brathen@nhest.no).

Hvis sølvstatus er ukjent: 
Hvis det ikke er registrert sølvstatus på din hingst må hårprøver sendes til analyse. Da må du nappe minst 20 halehår med hårsekk. Putt hårene i en konvolutt, merk konvolutten med hingstens fulle navn og sølvtest. Send hårprøven til Norsk Hestesenter, Starumveien 71, 2850 LENA.

Hvis du har sendt hårprøver direkte til analysefirma: 
Hvis du har sendt hårprøver for sølvtest til analysefirma selv og fått svar om testresultatet, så kan dette sendes på e-post til Norsk Hestesenter v/ avlskonsulent Cecilie Bråthen (Cecilie.brathen@nhest.no).

 

Tidsfrist

Siden sølvstatus skal være ferdig analysert og registrert før utstilling haster det med å få sendt inn dette. Norsk Hestesenter mottar prøvene og får alle disse analysert samlet. Hårprøvene sendes ikke til analyse enkeltvis, så det er viktig at tidsfristen overholdes.

Frist: (Dato kommer, men det er ingen grunn til å vente, så send gjerne inn i dag.)

 

Pris

Landslaget for nordlandshest/lyngshest dekker kostnaden for felles sølvtesting som gjøres via Norsk Hestesenter.
Laget dekker ikke kostnaden dersom du selv har sendt prøve direkte til analysefirma. 

 

Sølvgen

Genet for sølvfarge er relativt vanlig hos nordlandshest/lyngshest. Sølv kommer i følgende varianter: Rød med sølv, sølvsvart, sølvbrun, sølvborket og gul med sølv. Rødbaserte hester (røde, gule etc.) kan være skjulte bærere og må testes for å vite om de er bærere.

Dobbelt sølv er uønsket farge. Øyesykdommen ASD /MCOA nedarves sammen med genet for sølvfarge ved dobbelt sølv. Det frarådes sterkt å bruke hingster med genet for sølvfarge på hopper med genet for sølvfarge. Røde hopper bør ikke parres med hingster som er bærere av sølvgen dersom sølvstatus på hoppa er ukjent. Mer om dette kan leses i vedlegg 2 og 3 i avlsplanen.

 

Spørsmål

Ved spørsmål - kontakt en av disse: 
Landslaget for nordlandshest/lyngshest v/ leder i avlsutvalget Kristin Kjølen på kkjolen@online.no.
Norsk Hestesenter v/ avlskonsulent Cecilie Bråthen på cecilie.brathen@nhest.no.