Nordlandshest/lyngshest er som kjent en utrydningstruet hesterase. Alle føll som settes til verden er et viktig bidrag for å bevare den minste - i størrelse og antall - av de tre særnorske hesterasene.
Er du ny på dette med avl? Her har du noen verktøy for å velge riktig hingst til din hoppe:
1. Finn en hingst du liker
Finn en eller flere hingster du liker og undersøk så nærmere om disse kan passe din(e) hoppe(r).
2. Utstillingsresultater
Sammenlign og bruk utstillingsresultater på din hoppe for å finne en hingst med egenskaper, eksteriør og bevegelser som vil utfylle det din hoppe eventuelt mangler. Utstillingsresultater og stamtavle finner du på
www.nhest.no → søk på hest.
3. Innavlsgrad
Bruk EVA på nett (www.nhest.no → testparring) for å sjekke innavlsprosenten mellom din hoppe og ønsket hingst. Nordlandshest/lyngshest har en gjennomsnittlig innavlsgrad for hester født de siste fem år på 12,55. Det bør ikke gjennomføres parringer som gir en innavlsgrad over 16,0, men alle føll er viktige slik at om hingsten du ønsker å bruke er eneste alternativ i ditt område er det bedre at du bedekker enn at du lar være.
4. Sølv
Sølvgenet kan føre med seg en øyelidelse som ikke er ønsket i rasen. Det må unngås å føre hoppe med sølv til hingst med sølv da dette øker risikoen for å gi avkom med øyelidelsen. En hoppe med sølvgen skal føres til hingst uten sølvgen.
5. Gul
Gult er kult, men dobbeltgult (blåøyd hvit) er en diskvalifiserende farge hos rasen. Selv om avkommet skulle bli blåøydhvit kan det registreres. Hopper av fargen kan avles på, men hester med fargen kan ikke premieres på utstilling. Hvis man vil unngå å avle på diskvalifiserende farge bør en hoppe med gulgen ikke føres til hingst med gulgen. PS: Hingstene kan ha gulgen selv om det ikke står oppført i denne katalogen.
Tilskudd
Landslaget gir tilskudd til bedekning, føllregistrering (fra neste år), førstegangskåring, utvidet bruksprøve, transport av hingst og hamning. Les mer her: Tilskudd til avl og aktivitet i 2023.
Har du spørsmål?
Landslaget treffes på landslaget@nsnl. Du kan også kontakte leder for avlsutvlaget Kristin Kjølen på kristin.kjolen@online.no eller ditt lokallag.
Lykke til med avlsarbeidet!